De functie van een draagarm in je Smart

draagarm smart

De draagarm: het is een onderdeel waar niet iedereen van weet, maar dat wel bepaalt hoe de complete auto functioneert. Een draagarm is belangrijk, stevig maar ook een onderdeel dat je moet begrijpen om eraan te sleutelen. Zelfs de draagarm Smart is ontzettend belangrijk en vraagt om enige kennis. 

draagarm smart

Over de draagarm

Een Smart is een kleine auto. Daar staan ze om bekend. Ze zijn wendbaar en je kunt er perfect mee inparkeren. Het is echter ook een auto die een groot en zwaar onderdeel bevat: de draagarm. De draagarm is in veel auto’s het grootste en zwaarste onderdeel, en in de Smart is dat vaak niet anders. De draagarm is een stalen constructie die middenin de wagen zit. Het verbindt de auto ofwel carrosserie met de wielen. De draagarm vangt daarmee waarschijnlijk de meeste druk op van alle onderdelen in de auto. Het is daarom een gigantische stalen constructie die vaak uit maar een paar onderdelen bestaat. De draagarm vervangen is bijna nooit nodig. De constructie is in de vorm van een driehoek en vangt ontzettend veel kracht op wanneer je gas geeft of juist afremt. 

Draagarm vervangen

In veel gevallen hoef je een draagarm nooit te vervangen. Ze gaan in principe een leven lang mee. Bij de Smart is dat ook vaak het geval. Toch kan het alsnog misgaan. De kans bestaat dat je draagarm alsnog om onderhoud vraagt. Vaak gaat het dan om de rubbers op de hoeken van de draagarm. Deze vangen veel druk op maar rubber is natuurlijk minder stevig dan staal. Dat moet dus wel af en toe vervangen worden. 

De kosten

Een draagarm vervangen kan een flinke duit kosten, afhankelijk van wat er aan de hand is. Het is in sommige gevallen nodig echt de hele draagarm te vervangen en dat kan tot wel 1000 euro kosten. Je kunt je dus afvragen of het soms niet goedkoper is om de auto helemaal te vervangen, maar dat hangt natuurlijk af van de verdere staat.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *