Handige weetjes over de accu in je auto

De accu of batterij wordt tegenwoordig in veel apparaten gebruikt. Je ziet ze in telefoons, camera's, gereedschappen, auto's en nog veel meer. De accu is ideaal om een product draadloos te maken. Je neemt in principe een voorraad stroom mee, waardoor het product ook gewoon werkt als het niet is aangesloten aan netstroom. De industrie waarbij het meest een accu wordt gebruikt is zonder twijfel de auto-industrie. Hier wordt de accu op verschillende manieren ingezet. Dan kan je denken aan het starten van de startmotor. In dit artikel alles over accu's in auto's.

Voor welk doel dient een accu in een auto?

Zoals in de inleiding vermeld dient de accu in de auto voor verschillende doelen. Voornaamste doel is de startmotor starten, die op z'n beurt ervoor zorgt dat de verbrandingsmotor gaat lopen. Er is een piekstroom voor de startmotor nodig om de motor te starten. Die piekstroom wordt aangevoerd door de accu. Zodra dit allemaal is gebeurd moet de accu weer opladen. Dat opladen komt door de dynamo tijdens het rijden. Naast de startmotor dient de accu ook voor andere doelen zoals apparatuur als de radio en lichtjes op het dashboard achter het stuur.

Waarom gaat de accu een stuk sneller leeg in de winter dan in de zomer?

Niet alleen in de winter brengt de accu nadelen mee, ook in de zomer kent accu gebruik in de auto nadelen. Het is waar dat de accu met warm weer een beter startvermogen heeft, maar dat verhoogt ook de corrosie. Met warme temperaturen heeft de accu daarom een korte levensduur. Bij koud weer heeft je accu minder startvermogen en dat komt niet goed uit. Want dan heeft de motor juist meer startvermogen nodig. Daarom kom je vaak in de situatie terecht dat de accu niet wil starten.

Wanneer moet je de accu van je auto vervangen?

De reactie in een accu van een auto in omkeerbaar. Er blijft altijd een product achter genaamd loodsulfaat. Dit komt terecht op de loodplaten. Na een tijd komt er een laagje terecht op de loodplaat. Doordat loodsulfaat niet geleid werkt de accu na verloop van tijd niet meer naar behoren en is aan vervanging toe. Ander probleem dat je tegen zou kunnen komen is een gebrek aan elektrolyt in de accu. Als er geen genoeg elektrolyt aanwezig is kan de auto niet starten. Ook hier is dan de accu aan vervanging toe. Voor kwaliteit accu's in allerlei vormen ga je naar marinol accu Den Haag.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.