Je rijbewijs C halen: zo pak je dat aan

auto

Er zijn meerdere rijbewijzen die je kunt halen maar je rijbewijs c halen is misschien wel het meest ingewikkeld. Het rijbewijs c is namelijk niet bedoeld voor rijden op een brommer. Het is ook niet een rijbewijs waarmee je een normale personenauto mag besturen. Met een rijbewijs c mag jij namelijk in een vrachtwagen rijden.

Hoe is dat, rijden in een vrachtwagen?

Om precies te zijn mag je met een rijbewijs c een motorrijtuig besturen waarvan de toegestane maximummassa meer dan 3500 kg bedraagt. Dat kan dus een vrachtauto zijn, een grote bus of een grote camper. In Nederland worden ze echter het vaakst gehaald om een vrachtwagen te kunnen besturen. De meeste mensen halen daarom een rijbewijs c om hun werk uit te voeren. Een enkeling wil voor privégebruik een vrachtauto rijden of wil een grote camper rijden. Rijden in zo’n groot voertuig is in ieder geval niet wat je ervan gewend bent.

rijbewijs c halen

Veel massa

Een vrachtwagen heeft erg veel massa. Dat wil zeggen dat sturen, draaien en speciale verrichtingen veel lastiger zijn dan op een scooter of zelfs in een personenauto. Het is om die reden dat je absoluut een speciaal rijbewijs nodig hebt om te leren omgaan met zoveel massa. Zonder een rijbewijs B kun je overigens geen rijbewijs C halen. De basisvaardigheid die je leert tijdens je rijbewijs B is van groot belang om veilig de weg op te gaan. Daar leer je de basistheorie over rijvaardigheid, verkeersborden, verkeersregels en nog meer zeer relevante informatie. Heb je dus nog geen B? Haal die dan eerst en begin daarna rustig met lessen voor je C rijbewijs.  

Oefenen

De enige echte tip: je moet gewoon heel veel oefenen. Neem genoeg lessen en ga pas examen doen als je echt het gevoel hebt dat je alles onder controle hebt. Veiligheid is jouw verantwoordelijkheid als je zo’n groot voertuig bestuurt. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *