Veilig de weg op met een aanhanger

Ben je van plan om de weg op te gaan met een aanhanger? Voor je eigen veiligheid én voor de veiligheid van anderen is het belangrijk om goed voorbereid op pad te gaan. In dit artikel vertel ik je waar je op moet letten om veilig aan het verkeer deel te nemen. Lees snel verder!

Bron: Trailerplus.nl

Rijd met gepaste snelheid

Als je rijdt met een aanhanger of trailer maakt dat je kwetsbaarder dan zonder aanhanger of trailer. Het is belangrijk om dit in acht te nemen wanneer je de weg opgaat. Vanzelfsprekend ligt de maximale snelheid voor het rijden met een aanhanger dan ook lager. Hoe hard je precies mag rijden is afhankelijk van het gewicht van de aanhanger. Weegt je aanhanger minder dan 3.500 kilogram? Dan bedraagt de maximale toegestane snelheid 90 kilometer per uur. Overschrijdt het gewicht de 3.500 kilogram? Dan mag je maximaal 80 kilometer per uur rijden. Let op: deze snelheden gelden voor de Nederlandse snelwegen. In het buitenland kunnen andere regels gelden. Informeer jezelf dus van tevoren, mócht je van plan zijn om met een trailer of aanhanger in het buitenland te gaan rijden.

Zorg dat je goed zichtbaar bent

Om veilig aan het verkeer deel te kunnen nemen is het enorm belangrijk om ervoor te zorgen dat je aanhanger beschikt over goede verlichting. Met de juiste verlichting voor je aanhanger zorg je ervoor dat je goed zichtbaar bent voor andere weggebruikers en zo kunnen een hoop ongelukken worden voorkomen.

Voorkom slingeren

Als je merkt dat je begint te slingeren, is het allereerst van belang om vooral rustig te blijven. Probeer direct vaart te minderen en probeer gedoseerd te remmen. Op deze manier zul je vanzelf merken dat het slingeren ophoudt. Het slingeren van een aanhanger kan verschillende oorzaken hebben. Vaak komt het bijvoorbeeld door een abrupte stuurbeweging (pas hier dus mee op), de wind of een slecht wegdek. Ook kan het zijn dat de aanhanger verkeerd beladen is doordat het gewicht niet goed verdeeld is. Houd daar dus rekening mee.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.